تهیه توفو خانگی

تغذیه سالم

توفو نه تنها در غذاهای آسیایی بسیار رایج است، بلکه برای گیاهخواران و وگن ها، منبع فوق العاده‌ای از پروتئین در وعده‌های غذایی فراهم می‌کند و به موادی که همراه آن پخته می‌شوند، عطر و طعم می‌بخشد. به علاوه، می‌توان آن را بصورت پخته، سرخ شده، سوخاری و یا آب‌پز (مانند سوپ) مصرف کرد.

توفو (که در اصطلاح دیگر “پنیر لوبیا” نامیده می‌شود) به یک ماده اصلی در آشپزخانه‌های سراسر جهان تبدیل شده است. توفو که از چین منشا گرفته شده، بیش از 2000 سال پیش کشف شد. وقتی یک فرد چینی به طور تصادفی شیر سویا را با یک عامل دلمه کننده (کلرید منیزیم) مخلوط کرد. نتیجه آن دلمه بستن شیر بود، جایی که مواد مایع فشرده می‌شوند و شکل می‌گیرند. توفو در واقع با استفاده از روندی مشابه پنیر سازی درست می‌شود. تفاوت در این است که پنیر توفو به جای اینکه از لبنیات تهیه شود، با دانه‌های سویا درست می‌شود.

توفو خانگی به راحتی تهیه می‌شود و فقط به سه ماده تشکیل دهنده همراه با ماده دلمه کننده نیاز دارد.

انواع دلمه کننده توفو:

  • سنگ گچ: سولفات کلسیم طبیعی. به طور سنتی استفاده می شود. طعم شیرین‌تری دارد.
  • نیگاری یا کلرید منیزیم: از آب دریا استخراج می شود.
  • لیمو: به طور خاص، آب لیمو. شیر را به خوبی دلمه می‌کند. البته در این روش نوعی طعم لیمویی به توفو می‌دهد.

در زیر نحوه تهیه توفو با استفاده از دو روش گچ خوراکی و آبلیمو شرح داده شده است. هر دو کاملاً خوب عمل می‌کنند، تنها تفاوت در این است که در نسخه لیمو طعم مرکبات را خواهید داشت.

مواد لازم:

  • دانه‌ی سویا خشک، ایده آل ترین مواد آلی بدون دستکاری ژنتیکی یا GMO
  • آب تصفیه شده

روش اول،  مواد لازم برای روش سنتی:

  • پودر گچ خوراکی (سولفات کلسیم) با کمی آب برای رقیق شدن آن

روش دوم، با آب لیمو:

  • آب تازه لیمو ترش

وسایل لازم:

  • کیسه با جنس پارچه کتانی یا نخی
  • یک قالب یا یک کاسه/ سینی مربع شکل برای شکل دادن به پنیر
  • یک سینی برای جمع آوری مایع
  • یک قاشق کفگیر

این هم طرز تهیه توفو:

برای تهیه پنیر توفو ابتدا باید شیر سویا درست کرد.

طرز تهیه شیر سویا:

  1. ابتدا با خیساندن دانه‌های سویا به مدت حداقل 6 ساعت یا حتی یک شب تا صبح شروع کنید. در این مدت حجم آنها 2 تا 3 برابر می‌شود.
  2. اکنون زمان تهیه شیر سویا است. لوبیای خیس خورده را فقط به مدت 10 تا 15 ثانیه در یک غذاساز / مخلوط کن پرسرعت اضافه کنید تا لوبیا کمی خرد شود.
  3. آب را اضافه کرده و دوباره مخلوط کنید تا یکدست و خامه‌ای شود.
  4. بعد، محتوی را به یک ظرف بزرگ منتقل کنید، از الک یا پارچه توری برای جمع آوری تفاله سویا استفاده می‌کنیم.

شیر سویا آماده است. مراحل را برای تهیه توفو یا پنیر سویا ادامه می‌دهیم:

بگذارید تا شیر سویا روی حرارت متوسط بجوشد. گاهی اوقات هم بزنید و کف ایجاد شده در سطح را با یک قاشق چوبی بردارید.

روش 1 – با گچ خوراکی

  1. در این حین، پودر گچ را با آب مخلوط کرده و خوب هم بزنید.
  2. به محض این که شیر سویا شروع به جوشیدن کرد، حرارت را خاموش کرده و گچ رقیق شده را اضافه کنید!
  3. چند بار به آرامی هم بزنید، سپس کنار بگذارید تا شروع به سفت شدن و دلمه شدن ‌کند.
  4. یک پارچه نخی روی قالب خود قرار دهید و سپس با قاشق کفگیر فقط دلمه سویا را به داخل قالب منتقل کنید. هنگام فشار دادن مطمئن شوید که قالب روی چیزی قرار گرفته باشد که بتواند آب اضافی پنیر را بگیرد.
  5. پارچه را محکم به دور پنیر بپیچید.
  6. یک شی سنگین روی آن بگذارید تا پنیر در پارچه فشرده شود. این باعث می‌شود توفو شکل بگیرد و سفت شود.
  7. در عرض 20 دقیقه، توفوی سفت شما آماده است.

 

زمانی که می‌خواهید توفو را بپزید یعنی هنگامی که توفو را از آب خارج کردید، آن را فشار دهید تا قبل از پخت آب اضافی خارج شود.

روش 2 – با آب لیمو

اینجا هم مثل روش قبل، لوبیای سویا را خیس کرده و شیر را درست کنید. فقط در این مرحله تفاوت این است که ما به آب لیموی ترش نیاز داریم.

  1. شیر را در قابلمه بزرگی منتقل کرده و روی حرارت ملایم بگذارید تا جوش بیاید. گاهی اوقات هم بزنید و کف ایجاد شده در سطح شیر را با یک قاشق چوبی بردارید.
  2. در این فاصله، لیموها را آب بگیرید. به محض اینکه شیر شروع به جوشیدن کرد، آبلیمو را اضافه کرده و از روی حرارت بردارید.
  3. چند بار با دقت هم بزنید و سپس کنار بگذارید. پنیرها شروع به شکل گیری می‌کنند.
  4. پس از پر شدن کاسه با پنیر (که ممکن است هر دفعه مدت زمان مختلفی ببرد) یک پارچه نخی را روی قالب قرار داده و با یک قاشق کفگیر دلمه‌های شیر را به آن انتقال دهید. پارچه را محکم به دور دلمه‌ها بپیچید.
  5. روی پارچه را یک جسم سنگین قرار دهید تا به آن کمی فشار وارد شود. این کار باعث می‌شود تا توفو شکل گرفته و سفت شود و آب اضافی خارج شود.
  6. در عرض 20 دقیقه، توفوی سفت شما آماده است. اگر دوست دارید نرم‌تر باشد هم همانطور که گفتیم باید کمتر فشرده کنید. مثلا 10 تا 15 دقیقه!

توفوی لیمویی را می‌توان به همان روش قبل نگهداری کرد. البته مدت نگهداری تا 3 الی 4 روز خوب است. بیشتر از این مدت فقط با فریز کردن خواهد بود.

تهیه توفو خانگی
تهیه پنیر گیاهی توفو خیلی ساده است

مالکیت معنوی مجله سلامت پلاس (healthplusmag.ir) علامت تجاری ناشر است. سایر علائم تجاری مورد استفاده در این مقاله متعلق به دارندگان علامت تجاری مربوطه می باشد. ناشر وابسته یا مرتبط با دارندگان علامت تجاری نیست، و توسط دارندگان علامت تجاری حمایت، تایید یا ایجاد نشده است، مگر اینکه خلاف آن ذکر شده باشد و هیچ ادعایی از سوی ناشر نسبت به حقوق مربوط به علائم تجاری شخص ثالث وجود ندارد.


لینک سایت مرجع

توفو که از چین منشا گرفته شده، بیش از 2000 سال پیش کشف شد.

Image