- طب سنتی و اسلامی
- 1403/06/29
- دسته بندی: پیشگیری و درمان
- تاریخ انتشار: 1403/06/14
- زمان مطالعه: 7 دقیقه
لرزش بدن (Tremor) نوعی حرکت غیرارادی، غیرقابل کنترل، تکراری و ریتمیک یک اندام یا بخشی از بدن است که با اسپاسم یا انقباض عضلانی متفاوت است. لرزش میتواند در هر قسمت از بدن و در هر زمانی رخ دهد و معمولا نتیجه یک مشکل در مخچه، بخشی از مغز که حرکات عضلانی را کنترل میکند، است.
روش درمان لرزش عضلات بدن
لرزش بدن (Tremor) نوعی حرکت غیرارادی، غیرقابل کنترل، تکراری و ریتمیک یک اندام یا بخشی از بدن است که با اسپاسم یا انقباض عضلانی متفاوت است. لرزش میتواند در هر قسمت از بدن و در هر زمانی رخ دهد و معمولا نتیجه یک مشکل در مخچه، بخشی از مغز که حرکات عضلانی را کنترل میکند، است.
چه چیزی باعث لرزش بدن میشود؟
واقعا لرزش بدن از چیست؟ لرزش زمانی اتفاق میافتد که گروههای عضلانی بدون هماهنگی و بهصورت غیرارادی منقبض شوند. در واقع لرزش بدن قابل کنترل نیست و بدون اینکه شما تصمیم به حرکت دادن قسمتی از بدن داشته باشید در آن ناحیه رخ میدهد.
از نظر پزشکان، لرزش بدن یک وضعیت پزشکی نیست بلکه یک علامت است. گاهی اوقات هیچ دلیل واضحی برای بروز آن وجود ندارد و گاهی همان لرزش فیزیولوژیک است که توسط یک محرک موقت مانند کافئین یا دارو ایجاد میشود. جالب است بدانید که لرزش خفیف در همه افراد وجود دارد و به آن لرزش فیزیولوژیک میگویند. این مساله طبیعی است و قابل توجه نیست. بنابراین، لرزش بدن میتواند ناشی از عوامل مختلفی باشد. علل عمومی لرزش عبارتند از:
شرایط پزشکی که میتوانند علت لرزش در عضلات و لرزش داخلی بدن باشند عبارتند از:
در ادامه به شرح برخی از علل عمومی خواهیم پرداخت. در مطلبی با عنوان علت تپش قلب و لرزش بدن نی نی سایت نیز به نکات جالبی در این زمینه اشاره شده است.
چرا مصرف بیش ازحد کافئین عامل لرزش بدن و سرگیجه است؟
زیرا مانند هورمون آدرنالین، کافئین یک محرک است که سطح هوشیاری شما را بالا میبرد و اعصاب شما را تحریک میکند. در واقع کافئین اگرچه میتواند برای افزایش هوشیاری شما مفید باشد، اما مصرف مقادیر زیاد آن در مدت کوتاهی میتواند منجر به لرزش بدن و افزایش تپش قلب شود.
چرا با افت قند خون احساس لرزش در عضلات رخ میدهد؟
قند خون پایین که به عنوان هیپوگلیسمی نیز شناخته میشود، ممکن است در اثر دریافت کالری اندک، تزریق بیش ازحد انسولین یا درمان دیابت نوع ۲ با قرص سولفونیل اوره رخ دهد. این قرص پانکراس شما را تحریک میکند تا انسولین بیشتری تولید کند که میتواند قند خون شما را بسیار پایین بیاورد.
علائم دیگر افت قند خون شامل عرق کردن، احساس گرسنگی بسیار، تحریک پذیری، تمرکز ضعیف، تاری دید و تپش قلب هستند.
کمبود چه ویتامینی باعث لرزش بدن میشه؟
کمبود ویتامین، به ویژه ویتامین B1، میتواند منجر به لرزش بدن شود. بیماری ویلسون که یک بیماری ارثی است و در آن ماده معدنی مس بیشازحد در بدن شما تجمع می یابد نیز اغلب باعث لرزش میشود. علل نادر مانند مسمومیت با آرسنیک یا فلزات سنگین نیز میتوانند علائم مختلفی از جمله لرزش ایجاد کنند.
انواع لرزش بدن
لرزش بدن را براساس علائم ظاهری و علت بروز آن، می توان به انواع زیر دسته بندی کرد.
۱. لرزش اساسی (Essential tremor)
لرزش اساسی شایعترین نوع اختلال حرکتی است که معمولا لرزشهای وضعیتی یا هدفمند را در بر میگیرد. لرزش اساسی ممکن است خفیف باشد و شدت آن افزایش پیدا نکند یا ممکن است در طی چند سال به کندی پیشرفت کند. معمولا بهصورت یک لرزش دوطرفه شروع میشود، به این معنی که هر دو طرف بدن را تحت تأثیر قرار میدهد.
در گذشته تصور نمیشد که لرزش اساسی با هیچ بیماری مرتبط باشد اما تحقیقات اخیر آن را به دژنراسیون خفیف در ناحیه مخچه مرتبط کردهاند. یک مطالعه در سال ۲۰۱۹ نیز به این نتیجه رسید که بروز لرزش اساسی در برخی افراد با بیماری پارکینسون مرتبط است. لرزش اساسی گاهی اوقات با علائم زیر همراه است:
۲. لرزش پارکینسون (Parkinsonian tremor)
شروع بیماری پارکینسون حدود ۶۰ سالگی است. لرزش پارکینسون معمولا یک لرزش در حال استراحت و اغلب جز اولین علائم بروز این بیماری است. این لرزش معمولا در اثر کاهش دوپامین در گانگلیونهای پایه مغز رخ میدهد. درحالیکه لرزش اساسی بهصورت دوطرفه شروع میشود، لرزش پارکینسون در یک اندام یا در یک طرف بدن قبل از پیشرفت به سمت دیگر بروز میکند.
۳. لرزش عملکردی (Functional tremor)
لرزش عملکردی که قبلا بهعنوان لرزش سایکوژنیک یا وابسته به وضعیت روانی شناخته میشد، با علائم زیر مشخص میشود:
این نوع لرزش ممکن است بهصورت یک لرزش وضعیتی یا هدفمند ظاهر شود. افراد مبتلا به لرزش عملکردی اغلب دارای اختلال تبدیلی (یک وضعیت روانی که علائم فیزیکی مانند فلجشدگی، اختلال در گفتار و غیره ایجاد میکند) یا یک بیماری روانپزشکی دیگر هستند.
۴. لرزش دیستونیک (Dystonic tremor)
لرزش دیستونیک افرادی را که دچار دیستونی هستند، یک اختلال حرکتی که با انقباضات غیرارادی عضلانی مشخص میشود، تحت تاثیر قرار میدهد. در واقع انقباضات عضلانی باعث ایجاد حرکات پیچشی و تکراری یا وضعیتهای غیرطبیعی مانند چرخش گردن میشوند. این مشکل در هر سنی ممکن است رخ دهد. لرزش دیستونیک به طور نامنظم رخ میدهد و استراحت کامل میتواند آن را تسکین دهد.
۵. لرزش مخچهای (Cerebellar tremor)
مخچه تعادل و همچنین حرکت بدن را کنترل میکند. لرزش مخچهای نوعی لرزش هدفمند است که در اثر بروز ضایعات یا آسیب مخچه ناشی از سکته مغزی، تومور و ام اس رخ میدهد. همچنین ممکن است نتیجه اختلال مصرف الکل یا استفاده بیشازحد از برخی داروها باشد.
اگر اختلال مصرف الکل دارید یا در مدیریت داروها مشکل دارید، با یک پزشک متخصص صحبت کنید. او میتواند به شما در ایجاد یک برنامه درمانی برای ترک الکل کمک کند.
۶. لرزش ارتواستاتیک (Orthostatic tremor)
لرزش ارتواستاتیک معمولا در پاها اتفاق میافتد. در واقع یک انقباض سریع و ریتمیک ماهیچهای است که بلافاصله پس از ایستادن رخ میدهد و باعث بیثباتی بدن می شود. هیچ علامت یا نشانه بالینی دیگری وجود ندارد. معمولا بیثباتی زمانی متوقف میشود که بنشینید یا شروع به راه رفتن کنید.
۷. لرزش فیزیولوژیک (Physiologic tremor)
اگرچه لرزش فیزیولوژیک دستها و انگشتان را تحت تأثیر قرار میدهد اما معمولا با چشم غیرمسلح قابل مشاهده نیست. در اصل یک پاسخ فیزیکی طبیعی بدن است که در همه افراد رخ میدهد. معمولا این نوع لرزش در اثر محرکهای زیر شدت بیشتری پیدا میکند:
روشهایی برای پیشگیری از بروز لرزش بدن
اگر لرزش بدن از نوع لرزش فیزیولوژیک باشد که معمولا بهواسطه محرکهایی مانند مصرف کافئین زیاد، خستگی عضلانی، افت قند خون، استرس و غیره تشدید میشود، بهراحتی میتوانید با اعمال تغییراتی در سبک زندگی آن را کنترل کنید. به عنوان مثال، برای جلوگیری از لرزش بدن هنگام استرس انجام ورزشهایی مانند یوگا، تکنیک تنفس عمیق و مصرف دمنوشهای آرامبخش فاقد کافئین مفید است.
درصورتیکه لرزش بدن به دلیل ابتلا به یک بیماری زمینه ای باشد، بهترین راهکار برای پیشگیری بهبود رژیم غذایی و افزایش مصرف میوه و سبزیجات، ترک سیگار و شروع ورزش روزانه است.
روشهایی برای پیشگیری از بروز لرزش بدن
درصورتیکه لرزش بدن به دلیل ابتلا به یک بیماری زمینه ای باشد، بهترین راهکار برای پیشگیری بهبود رژیم غذایی و افزایش مصرف میوه و سبزیجات، ترک سیگار و شروع ورزش روزانه است.