- زیبایی و تناسب اندام
- 1404/02/15
- دسته بندی: مراقبت از پوست
- تاریخ انتشار: 1404/02/15
- زمان مطالعه: 5 دقیقه
گاهی پوست زیر بغل برخی از افراد، رنگ تیرهتری نسبت به کل رنگ بدن آنها، به خود میگیرد. تیرگی زیر بغل، عارضهای است که معمولا هم در مردان و هم زنان دیده میشود. هر چند این تیرگی، عارضهای جدی بهشمار نمیرود، اما از لحاظ زیبایی، بسیار مورد توجه است و مخصوصا برای بانوان اهمیت زیادی دارد.
علائم سیاه شدن زیر بغل
از جمله نشانههای تیرگی زیر بغل، میتوان به تغییر رنگ این ناحیه نسبت به رنگ کل بدن اشاره کرد. البته این تغییر رنگ، ممکن است در نواحی دیگری هم اتفاق بیفتد. تیرگی کشاله ران، تیرگی آرنج، تیرگی واژن و… از دیگر مواردی هستند که ممکن است فرد با آنها مواجه شود و این تغییر رنگ، او را اذیت کند. این تیرگی ممکن است خفیف یا شدید باشد.
برخی مواقع افرادی که دچار سیاهی زیر بغل شدهاند، ممکن است در این ناحیه احساس خارش نیز داشته باشند که میتواند به قرمزی و رنگپریدگی پوست هم منجر شود. از همینرو، خاراندن این ناحیه میتواند سبب ساییده شدن پوست و تیرگی رنگ آن شود؛ بنابراین باید از خاراندن آن اجتناب کرد.
علت سیاه شدن زیر بغل
تیرگی زیر بغل بهدلایل مختلفی میتواند رخ میدهد که عمدهترین این دلایل عبارتند از:
تعریق بیش از اندازه
یکی از عواملی که سبب تیرگی زیر بغل میشود، تعرق زیاد است. مرطوب یا خیس بودن زیر بغل، میتواند سبب تجمع باکتریها در این ناحیه شود و این باکتریها میتوانند سبب ایجاد بوی نامطبوع و رنگ تیره زیربغل شوند.
اصلاح موهای زیر بغل با تیغ
اصلاح موهای زیر بغل با استفاده از تیغ، یکی از عواملی است که ممکن است سبب تیره شدن رنگ زیر بغل شود. در این روش اصلاح، موهای زیر بغل از سطح تراشیده میشوند و ریشه آنها در پوست باقی مانده و بهسرعت دوباره رشد میکنند. از آنجایی که پوست زیر بغل حساس و نازک است، این رشد دوباره موهای زیر بغل سبب میشود زیر بغل تیره به نظر برسد.
تجمع سلولهای مرده
عامل دیگری که سبب تیره شدن رنگ زیر بغل میشود، وجود سلولهای جدا شده و مرده در این ناحیه است. با شستوشوی این ناحیه با لیف، میتوان سلولهای مرده را از بدن پاک کرد.
استفاده بیش از اندازه از اسپریهای ضدتعریق
عامل دیگری که در تیرگی زیر بغل میتواند نقش داشته باشد، استفاده از اسپریهای ضدعرق و دئودورانتها است. مواد موجود در محصولات ضدتعریق میتوانند سبب تغییر رنگ زیر بغل برای بلندمدت یا حتی برای همیشه شوند. روشهای طبیعیتری را میتوان برای حل این مشکل پیدا کرد.
بارداری
برخی زنان باردار ممکن است در این دوران به سبب تغییرات هورمونی، دچار تیرگی زیر بغل شوند. در دوران بارداری، ملانین بدن بیشتر تولید میشود و این امر میتواند سبب تیره شدن رنگ زیر بغل شود.
اصطکاک زیر بغل با لباسهای تنگ
پوشیدن لباسهای تنگ میتوانند سبب تماس و اصطکاک بین زیر بغل با لباس و منجر به تیره شدن این ناحیه شود. از اینرو، توصیه میشود لباسهای گشاد با نخهای طبیعی و نازک بپوشید که پوست بهراحتی بتواند نفس بکشد.
عامل وراثت
سیاهی زیر بغل را برخی افراد از پدر و مادر خود به ارث میبرند که میتواند ناشی از عوامل وراثت یا تغییرات هورمونی نیز باشد.
چاقی
وزن اضافی در افراد سبب میشود بدن آنها در برابر انسولین مقاومتر شود. انسولین، تنظیمکننده قند خون است و افزایش میزان آن، میتواند منجر به افزایش تولید سلولهای رنگدانه پوست شود. از همینرو، افراد چاق که در معرض بیماری دیابت قرار دارند، ممکن است بیشتر دچار تیرگی زیر بغل شوند.
لکهها و خالهای پوستی
یکی از عوامل دیگری که سبب تیره شدن رنگ زیر بغل میشود، ایجاد لکههای سیاه، بهدلیل تولید رنگدانه پوستی یا ملانین است.
بیماریها
برخی از بیماریها میتوانند سبب سیاه شدن زیر بغل شوند که عبارتند از:
– دیابت نوع ۲: دیابت نوع ۲ میتواند میزان انسولین خون را افزایش دهد و منجر به تیرگی رنگ زیر بغل شود. بهترین پیشگیری برای سیاه نشدنِ زیر بغلِ افرادی که مبتلا به دیابت هستند، تنظیم انسولین است.
برخی داروهای خاص مانند کورتیکواستروئیدها، پردنیزون، قرصهای ضدبارداری و نیاسین با دوز بالا، میزان انسولین را افزایش میدهند، اما متاسفانه همین داروها عاملی برای سیاهی زیر بغل هستند.
– سرطان: در موارد نادر، تیره شدن ناگهانی پوستِ زیر بغل میتواند نشانه سرطان باشد. در بیشتر مواقع، این اتفاق نشاندهنده مشکلی در معده، کبد یا روده بزرگ است. این تومورها باعث تحریک سلولهای رنگدانه پوست میشوند.
– آکانتوز سیاه: آکانتوز سیاه، نوعی بیماری است که با میزان انسولین بدن در ارتباط است و بیشتر در افراد با اضافه وزن بالا دیده میشود. این بیماری، سبب تغییر رنگ پوست زیر بغل به رنگ قهوهای یا مشکی میشود.
– فشار خون: فشار خون نیز از جمله بیماریهایی است که میتواند همراه با اضافه وزن، سبب تیره شدن زیر بغل شود.
– دیگر بیماریها: بیماریهایی مانند آکانتوز نیگریکانس دیابتی، عفونت باکتریایی اریتراسما، اينترتريگو، تينه آورسيكالر و كانديدياز که معمولا همراه با عفونتهای باکتری، دیابت و اضافه وزن هستند، ممکن است سبب تیره شدن زیر بغل شوند.
پیشگیری از سیاه شدن زیر بغل
برای پیشگیری از تیره شدن زیر بغل، باید همواره این ناحیه تمیز نگه داشته شود و براساس اصول بهداشتی از آن مراقبت به عمل آورد. بهطور دقیقتر برای پیشگیری از این تیرگی، باید دستورالعمل زیر را رعایت کرد:
– دوش گرفتن بهطور منظم
– اصلاح موهای زیر بغل به روشی غیر از تیغ زدن
– لایهبرداری پوست زیر بغل
– خشک نگه داشتن ناحیه زیر بغل بهویژه در فصل گرم سال
– نگه داشتن وزن در حالت ایدهآل
– استفاده نکردن از اسپریهای ضدتعریق
– استفاده نکردن از لباسهای تنگ با الیاف مصنوعی
سوالات متداول
سیاهی زیر بغل، بیشتر در زنان متداول است یا مردان؟
این تیرگی هم در مردان و هم زنان دیده میشود، اما زنان و بهویژه زنانی که پوست تیرهتری دارند، بیشتر از سایرین از این عارضه رنج میبرند.
آیا تیرگی زیر بغل میتواند خطرناک باشد؟
تیره شدن زیر بغل بهطور معمول، دلیلی برای نگرانی ندارد، مگر در موارد حاد که میتواند نشاندهنده سرطان باشد. بسیاری از افراد بهدلیل جنبههای زیبایی، تمایل به رفع این عارضه دارند.
استفاده بیش از اندازه ضدتعریق
برای پیشگیری از تیره شدن زیر بغل، باید همواره این ناحیه تمیز نگه داشته شود.
مالکیت معنوی مجله سلامت پلاس (healthplusmag.ir) علامت تجاری ناشر است و سایر علائم تجاری مورد استفاده در این مطلب متعلق به دارندگان علامت تجاری مربوطه می باشد.
ناشر وابسته یا مرتبط با دارندگان علامت های تجاری نیست و توسط دارندگان علامت تجاری حمایت، تایید یا ایجاد نشده است مگر اینکه خلاف آن ذکر شده باشد و هیچ ادعایی از سوی ناشر نسبت به حقوق مربوط به علائم تجاری شخص ثالث وجود ندارد.