- سبک زندگی
- 1403/07/13
- دسته بندی: طب سنتی و اسلامی
- تاریخ انتشار: 1403/06/20
- زمان مطالعه: 6 دقیقه
کمردرد از نوع مشکلاتی است که درمانهای مختلفی دارد که هریک با توجه به شرایط فرد، تجویز میشوند. با اینکه امروزه فعالیتهای زیادی در این مورد انجام میشود و انواع روشهای درمان مدرن معرفی میشوند اما تاثیر درمان کمردرد در طب سنتی بسیار بیشتر است.
کمردرد از نوع مشکلاتی است که درمانهای مختلفی دارد که هریک با توجه به شرایط فرد، تجویز میشوند. با اینکه امروزه فعالیتهای زیادی در این مورد انجام میشود و انواع روشهای درمان مدرن معرفی میشوند اما تاثیر درمان کمردرد در طب سنتی بسیار بیشتر است.
چنانچه این عارضه در اوایل دوره خود باشد، به راحتی با دنبال کردن دستورات پزشکان طب سنتی که بر پایه سالها تجربه تجویز شدهاند، میتوانید به سرعت بهبود پیدا کنید.
کمردرد
در اصل کمردرد به نوعی از احساس درد و ناراحتی در بخش پشت بدن میگویند. این درد میتواند روی ستون فقرات تاثیر بگذارد و حتی در پا و زانوها هم درد ایجاد کند. اگر درمان کمردرد را جدی نگیرید، این موضوع میتواند روی بدن تاثیر بدی داشته باشد.
علائم رایج کمردرد
بافتهای داخلی و به ویژه پشت بدن انسان، نسبت به درد مقاومت کمتری دارند و آسیبپذیر هستند. به همین دلیل درد ممکن است در نقاط مختلف کمر ایجاد شود. گاهی این درد در دو بخش کمر و گاهی بین کتفها احساس میشود. همچنین در ناحیه لگن و جلوی پا هم این درد ادامه دارد و گاهی دردهای حاد تا پا جریان مییابند و عضوهای دیگر را هم درگیر میکنند. از علائم رایج کمردرد میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
بیحس شدن کشاله ران یا باسن
درد در دو طرف کمر
درد در ستون فقرات
ناتوانی در حرکت دادن کمر
از دست دادن کنترل مثانه و روده
مشکل در راه رفتن
ورم کردن پشت کمر
بیحسی و سوزن سوزن شدن پا
دلایل کلی کمردرد
کمردرد از عارضههای بسیار جدی است که باید به علائم آن توجه ویژهای داشته باشید. همچنین علل ایجاد شدن آن اهمیت زیادی دارد زیرا میزان شدت و جدی بودن یا زودگذر بودن درد را مشخص میکند. در زیر به برخی از رایجترین علل کمردرد اشاره میکنیم:
آسیب دیدن کمر: گاهی به خاطر بلند کردن وسایل سنگین و انجام حرکات نادرست، آسیبهایی به کمر میرسد که آن را دچار مشکل میکند.
پارگی دیسک: به این بیماری، فتق دیسک هم گفته میشود. چنین آسیبهایی، لایههای محافظتی ارتجاعی که در بین مهرهها هستند، آسیب میبینند. از همین موقع نیز کمردرد شروع خواهد شد.
آرتروز: این مورد هم یکی دیگر از شایعترین دلایل برای کمردرد است که باعث ایجاد التهاب در مفاصل میشود و به خاطر فرسایش تدریجی غضروفها و از بین رفتن لایه محافظ در استخوانها ایجاد میشود.
اسپوندیلولیستزی: بخواهیم دقیقتر به این عارضه اشاره کنیم، باید بگوییم سر خوردن مهرهها روی همدیگر است که معمولا در بخش ستون فقرات ایجاد میشود.
گودی کمر: میتواند اختلالات مختلفی را به همراه داشته باشد که از انواع آنها میشود به لوردوز، کیفوز یا همان کوژپشتی و اسکولیوز اشاره کرد. هریک از این موارد میتوانند به کمردرد شدید منجر شوند.
تنگی کانال نخاعی: وقتی دچار تنگی کانال نخاعی شوید چه گردن باشد و چه کمر، میتواند به تدریج باعث به وجود آمدن درد در ناحیه کمر شود.
اسپوندیلیت آنکیلوزان: یکی از بیماریها و مشکلاتی است که از بیماریهای التهابی مفصل ناشی میشود و میتواند علائم کمردرد را نشان دهد.
علت کمردرد از دید طب سنتی
در بسیاری از موارد، کمردرد از دردهای مفصلی است که براساس منابع طب سنتی ایرانی، معمولا در بندگاه یا همان مفصل اتفاق میافتد. به این نوع دردها در هر ناحیهای که باشد، درد مفصل گفته میشود. این درد ممکن است با ورم یا بدون آن بروز کند. از این نظر هم به دو دسته ساده و مادی تقسیم میشود. دردهای مفصلی ساده به دلیل درگیریهای مزاجی پیش میآیند که سه نوع گرم، سرد و خشک دارند.
سوءمزاج گرم: در این نوع گرمی غلبه دارد و همین موضوع باعث ایجاد اختلالات مختلف و التهاب در مفصل میشود و سبب درد در این ناحیه میشود.
سوءمزاج سرد: با غلبه سردی، مفصل دچار خشکی میشود و درد میگیرد.
سوء مزاج خشک: در این موقعیت، خشکی سبب ایجاد انقباض در مفصل میشود و بافت آن را جمع خواهد کرد. به همین علت هنگام حرکت مفصل دچار درد میشوید. در اصل به خاطر حالت انقباضی مفصل، بافت آن خشک میشود و گسستگی در آن ایجاد میشود.
راههای تشخیص کمردرد
اگر کمردرد طی مدتی با ورزش و رعایتهای خانگی خوب نشد، حتما باید به پزشک مراجعه نمایید. پزشک معالج نیز با توجه به نوع درد و تشخیص خود، اقداماتی جهت درمان کمردرد انجام میدهد. در نتیجه پزشک با توجه به علائمی که دارید، ابتدا آزمایشها و معاینههای بالینی را انجام میدهد که در زیر به آن اشاره میکنیم:
MRI
در این آزمایش از تصویربرداری مغناطیسی، میدان مغناطیسی و فرکانس امواج رادیویی برای تصویربرداری استفاده میکنند و میتوانند بافتها، استخوانها و حتی بافتهای نرم اندامهای مختلف را ثبت کنند. این نوع تصاویر ساختار دقیقی از نخاع، استخوانها و ستون فقرات میدهد که تشخیص را راحتتر میکند.
رادیوگرافی
در اثر این آزمایش، اگر کمر ضربه دیده باشد، آسیبهای وارد شده به استخوانها و مهرههای کمر نمایان میشوند. اگر علت کمردرد ضربه نباشد، این آزمایش هیچ تاثیری نخواهد داشت.
راهکارهای پیشنهادی طب سنتی برای درمان کمردرد
برخی مواد غذایی و مواد گیاهی هستند که میتوانند درد را تسکین بدهند و تا حد زیادی به درمان کمردرد کمک کنند. این مواد گیاهی فاقد هرگونه ماده مضر بوده و میتوانند باعث تقویت قوای بدنی شوند. برخی از این راهکارها عبارتند از:
زنجبیل
ریشه زنجبیل خواص زیادی دارد و از آن برای از بین بردن مشکلاتی مانند استفراغ و کمردرد استفاده میکنند. این ماده ترکیبات ضدالتهابی دارد و میتواند درد را تسکین دهد. کافی است مقداری از خمیر زنجبیل را روی بخشی از کمرتان که درد میکند، قرار دهید. بعد از آن میتوانید از انواع روغنهای گیاهی مانند اکالیپتوس برای بیشتر شدن تاثیر استفاده نمایید.
همچنین برای مصرف آن باید چند ریشه زنجبیل را بجوشانید و بعد از خنک شدن محلول، آن را از صافی رد کنید و بعد با عسل مخلوط نمایید. بعد میتوانید این محلول را بنوشید تا درد را تسکین دهد.
زردچوبه
زردچوبه هم یکیدیگر از مواد بسیار تاثیرگذار و ضد التهاب است که به صورت طبیعی درد عضلانی را کاهش میدهد و حتی میتوانید آن را به غذای خود نیز اضافه کنید.
بابونه
همیشه چای و دمنوش بابونه میتواند بسیار آرامبخش باشد. این دمنوش میتواند دردهای بافت عضلانی را کاهش دهد و به سرعت حالتان را بهتر کند. یک قاشق غذا خوری از گل بابونه را دم کنید و روزانه تا ۳ فنجان از آن بنوشید.
ریحان
برگ ریحان برای کمردرد مفید است. میتوانید چند برگ ریحان را با کمی نمک ترکیب کنید. اگر درد شما خفیف باشد، با مصرف 2 بار در روز، میتواند آن را آرام کند.
همیشه با بالاتر رفتن سن، عارضههایی مانند درد در عضلات مشهود هستند. کمردرد یکی از این نمونهها است که بسیار رایج بوده و حتی در نسلهای جوانتر هم دیده میشود. از نشانههای این درد میتوان به احساس ناراحتی و درد در اطراف لگن یا کاهش انعطافپذیری این بخش یا ستون فقرات اشاره کرد.
مشکلات مختلفی مانند ضربه، نداشتن رژیم غذایی مناسب، کمتحرکی و بسیاری دیگر از موارد، میتوانند چنین مشکلی را به وجود بیاورد.
کمردرد به عنوان یکی از دردهای بسیار مهم شناخته میشود که میتواند ناشی از دردهای ستون فقرات یا نشانهای از دردهای مهمتر باشد. در هر صورت باید آن را جدی بگیرید.
مالکیت معنوی مجله سلامت پلاس (healthplusmag.ir) علامت تجاری ناشر است و سایر علائم تجاری مورد استفاده در این مطلب متعلق به دارندگان علامت تجاری مربوطه می باشد.
ناشر وابسته یا مرتبط با دارندگان علامت های تجاری نیست و توسط دارندگان علامت تجاری حمایت، تایید یا ایجاد نشده است مگر اینکه خلاف آن ذکر شده باشد و هیچ ادعایی از سوی ناشر نسبت به حقوق مربوط به علائم تجاری شخص ثالث وجود ندارد.