- سبک زندگی
- 1403/07/13
- دسته بندی: پیشگیری و درمان
- تاریخ انتشار: 1403/07/02
- زمان مطالعه: 8 دقیقه
لکنت زبان یک اختلال گفتاری است که با اختلالات مکرر در جریان طبیعی گفتار، مانند تکرار صدا یا هجاهای طولانی همراه است. درمان این اختلال معمولاً شامل گفتار درمانی با یک متخصص گفتاردرمانی است که از تکنیکهای خاصی استفاده میکند.
علت لکنت زبان
لکنت زبان اختلالی در گفتار است که در آن صداها، هجاها یا کلمات تکرار یا طولانیتر از حد معمول بیان میشوند و فرد نمیتواند کلمات را به صورت پیوسته ادا کند. افرادی که لکنت دارند، میدانند چه میخواهند بگویند، اما به سختی آن را بیان میکنند. برای مثال ممکن است یک کلمه، یک هجا، حروف بیصدا و صدا دار را تکرار یا به صورت طولانی بیان کنند. یا اینکه حین سخنرانی ممکن است متوقف شوند، زیرا به یک کلمه یا صدای مشکلدار بر میخورند.
لکنت زبان چیست؟ (معنی لکنت)
لکنت ممکن است در میان کودکان کوچکتر به عنوان بخش طبیعی از یادگیری صحبت باشد. در کودکان کوچکتر ممکن است هنگامی که توانایی گفتاری و زبانی آنها به اندازه کافی پیشرفت نکرده تا بتوانند آنچه که میخواهند را بگویند دچار لکنت باشند. با این حال، گاهی اوقات لکنت یک وضعیتی مزمن است که تا بزرگسالی ادامه مییابد. این نوع لکنت زبان میتواند بر روی اعتماد به نفس و تعاملات فرد با دیگران تاثیر بگذارد. کودکان و بزرگسالانی که لکنت دارند ممکن است از درمانهایی مانند گفتار درمانی، استفاده از دستگاههای الکترونیکی برای بهبود روان بودن گفتار و درمان شناختی رفتاری بهرمند شوند.
علائم لکنت زبان چیست؟
علائم لکنت زبان ممکن است شامل موارد زیر باشد:
فرد در شرایطی مانند هیجان زدگی، خستگی، استرس و عجله یا تحت فشار بودن ممکن است لکنت زبانش بدتر شود. همچنین قرار گرفتن در موقعیتهایی مانند صحبت کردن در جمع یا پشت تلفن برای فردی که دچار لکنت است دشوار است. با این حال این افراد هنگامی که با خودشان حرف میزنند آواز میخوانند یا به صورت هم صدا با دیگران میخوانند لکنت زبان ندارند. کودکان مبتلا به لکنت خفیف نیز، اغلب از لکنت زبان خود بی اطلاع هستند مگر آنکه در شرایط سخت قرار بگیرند. حرکات صورت، اضطراب و لکنت زمانی ایجاد میشود که از آنها خواسته میشود صحبت کنند.
آیا کودک شما علائم لکنت زبان دارد؟
هرچه سریعتر علت لکنت زبان رو پیدا کن و برای درمان اقدام کن.
علل لکنت زبان چیست؟
ترکیبی از عوامل متعدد میتواند موجب لکنت شود. علل احتمالی لکنت زبان عبارتند از:
علت لکنت زبان ناگهانی در بزرگسالان چیست؟
لکنت ناگهانی در بزرگسالان یک تجربه نگران کننده و ناراحت کننده است. لکنت، که شامل اختلال در گفتار است، معمولاً در کودکان شایعتر است، اما گاهی اوقات ممکن است در بزرگسالی ظاهر شود. لکنت زبان ناگهانی در بزرگسالان میتواند ناشی از عوامل مختلفی باشد که برخی از آنها موقتی هستند. برخی از این عوامل عبارتند از:
عوامل خطر لکنت زبان چیست؟
لکنت زبان درمردان بیشتر از زنان دیده میشود. عواملی که فرد را مستعد لکنت زبان میکنند عبارتند از:
معمولا با مشاهدهی کودک میتوان لکنت زبان را در او تشخیص داد.
تشخیص لکنت زبان در کودکان ۳ ساله و بالاتر چگونه است؟
تشخیص لکنت زبان در کودکان از طریق معاینه و مشاهده و برخی ارزیابیها و تستهای متخصص نورولوژی انجام میشود. اگر مشکوک هستید که فرزندتان به لکنت زبان دچار است، باید با یک پزشک متخصص در اختلالات گفتار مشورت کنید. معمولا برای کودکانی که لکنت زبان دارند، ارزیابیها و بررسیهای زیر انجام میشود:
درمان لکنت زبان چیست؟
لکنت زبان ممکن است در هر سنی رخ دهد. پاتولوژیست گفتار و زبان پس از ارزیابیهای کامل میتواند در مورد بهترین روش درمان تصمیم بگیرد. برای درمان کودکان و بزرگسالانی که لکنت دارند، روشهای مختلفی در دسترس هستند. از آنچا که متغیرهای مختلف و نیازهای فردی متفاوت است، یک روش یا ترکیبی از روشهایی که برای یک فرد موثر است ممکن است برای فرد دیگر مفید نباشد. لکنت ممکن است با درمان به طور کامل برطرف نشود، اما میتواند مهارتهای کمککننده زیر را به فرد آموزش دهد:
چند مثال از از روشهای درمان که اثر بخشی آن اثبات نشده، عبارتند از:
برای درمان تخصصی و سریع لکنت زبان به دکتر متخصص گفتاردرمانی مراجعه کن.
قرص درمان لکنت زبان (برای درمان لکنت زبان چه بخوریم؟)
هیچ رژیم غذایی خاصی وجود ندارد که بتواند لکنت زبان را درمان کند. لکنت، در درجه اول، یک اختلال گفتار و زبان است و علل آن پیچیده و چندوجهی است و اغلب شامل ترکیبی از عوامل ژنتیکی، عصبی و محیطی است. در حالیکه رژیم غذایی میتواند در سلامت و تندرستی کلی نقش داشته باشد، اما خود درمان مستقیم یا موثری برای لکنت زبان نیست.
اما برخی از داروها برای درمان این اختلال به کار برده میشوند که عبارتند از:
عوارض لکنت زبان چیست؟
لکنت میتواند موجب هر کدام از عوارض زیر شود:
علائم | علت | درمان |
---|---|---|
توقف در صحبت و مکث طولانی | تروما | گفتاردرمانی |
تکرار هجاها | ژنتیک | مشاوره |
تکرار بخشها | عصبی | تکنیکهای ریلکسیشن |
تکرار کلمات | فاکتورهای محیطی | دارودرمانی برای کنترل اضطراب |
علائم، علت و درمان لکنت زبان
نتیجه گیری و راهنمای مراجعه به دکتر
لکنت زبان به طور معمول در بین کودکان ۲ تا ۵ سال شایعتر است. در بیشتر کودکان، لکنت بخشی از یادگیری صحبت کردن است و به خودی خود بر طرف میشود. با این وجود لکنتی که پایدار است و برطرف نمیشود برای بهبود نیازمند درمان است. در صورت مشاهده هر کدام از موارد زیر به پزشک مراجعه کنید:
برای درمان و مدیریت لکنت زبان باید به دکتر گفتار درمانی مراجعه کنید. همچنین دکتر روانشناس یا دکتر اعصاب و روان میتواند به شما کمک کند تا این مسئله را به طور ریشهای درمان کنید.
لکنت خود معمولاً نشانهای از یک مشکل جدی سلامتی نیست. در بزرگسالان، لکنت ناگهانی ممکن است نیاز به ارزیابی پزشکی برای رد شرایط زمینهای داشته باشد.
لکنت زبان که بیش از شش ماه در کودکان ادامه یابد ممکن است نیاز به ارزیابی توسط آسیب شناس گفتار زبان داشته باشد.