- سبک زندگی
- 1403/07/13
- دسته بندی: مراقبت از پوست
- تاریخ انتشار: 1403/07/11
- زمان مطالعه: 5 دقیقه
این عارضه زمانی رخ میدهد که فولیکولهای مو ملتهب میشوند. معمولا باکتریهای و قارچهایی که روی پوست وجود دارد عامل اصلی ایجاد چنین عارضه پوستی هستند.
علت جوش باسن و درمان آن
جوش باسن به دلایل مختلفی ایجاد میشود که خوشبختانه راهکارهای درمانی متنوع و کارسازی برای آن در نظر گرفته شده است. همیشه جوش زدن روی باسن نشانه آکنه نیست، دلایل مختلف دیگری نیز وجود دارد که علائمی مشابه با آکنه ایجاد میکند. در ادامه به دلایل احتمالی جوش باسن و روشهای درمانی موثر میپردازیم.
1.فولیکولیت
این عارضه زمانی رخ میدهد که فولیکولهای مو ملتهب میشوند. معمولا باکتریهای و قارچهایی که روی پوست وجود دارد عامل اصلی ایجاد چنین عارضه پوستی هستند. بهطور مثال زمانی که قارچ یا باکتری در فولیکول مو قرار میگیرد باعث برآمدگیهای قرمز و جوشهای چرکی میشود.
علائم:
دلایل:
2. کربونکل
این مشکل پوستی مجموعه از جوش است یک برجستگی دردناک پر از چرکی در زیر پوست ایجاد میکند و باعث جوش باسن میشود. زمانی که فولیکولیت تحت درمان و کنترل قرار نگیرد، شروع به یک عفونت عمیقتر میکند و کربونکل رخ میدهد.
لازم به ذکر است که وجود آکنه خطر ابتلا به دو موردی که برای شما توضیح دادیم یعنی فولیکولیت و کربونکل را افزایش نمیدهد. با وجود اینکه آکنه با فولیکولیت یا کربونکل شبیه به یکدیگر هستند؛ اما مشکلات پوستی کاملا متفاوتی را ایجاد میکند.
در صورتی که به کربونکل و فولیکولیت رسیدگی لازم برای درمان نکنید، باعث ایجاد اسکار خواهد شد.
مطالب مرتبط: جوش در بارداری
علائم:
دلایل:
3. کراتوز پیلاریس یا پوست مرغی
این مورد نیز یک مشکل پوستی بیعارضه است که به عنوان جوش باسن نیز گزارش میشود. این نوع نیز باعث برجستگیهای کوچک و کمی زبر در سطح پوست میشود. کراتوز پیلاریس زمانی رخ میدهد که کراتین (نوعی پروتئین) باعث ایجاد فولیکولهای مو و مسدود شدن آن شود.
علائم:
دلایل:
4. درماتیت تماسی
منظور از درماتیت تماسی منظور همان تحریک پوست است که در اثر برخورد با یک عامل خارجی حساسیت زا ایجاد میشود. این عارضه میتواند باعث برجستگیهای کوچک شبیه به جوش شود.
علائم:
دلایل:
جوش باسن از نوع درماتیت تماسی به دنبال واکنش آلرژیک به دلیل استفاده از مواردی مانند مایع لباسشویی، دستمال مرطوب و… رخ میدهد.
برای درمان و پیشگیری جوش باسن چه باید کرد؟
نکاتی را در ادامه برای شما آوردهایم که برای درمان و پیشگیر بسیار کمک کننده است:
داشتن پوست تمیز برای رفع فولیکولیت روی باسن و دیگر مشکلات پوستی باسن بسیار مهم است.
شستشو به طور منظم
شستشو یا دوش گرفتن مداوم به برطرف کردن عرق، چربی و رفع آلودگی بسیار کمک میکند. همچنین احتمال ایجاد فولیکولیت را نیز کاهش میدهد. اگر دچار آکنهای روی باسن خود هستید، باید دو بار در روز باسن خود را بشویید.
دوش گرفتن پس از فعالیت یا تمرین
اگر به طور مداوم ورزش میکنید حتما باید پس از تمرین دوش بگیرید. با دوش گرفتن، چربی، کثیفی و عرق به جلوگیری از رشد باکتریهای و همچنین فولیکولیت کمک میکند.
2. پوشیدن لباس مناسب
همانطور که گفتیم پوشیدن لباس نامناسب از دیگر عواملی است که میتواند باعث ایجاد جوش باسن شود. با رعایت نکات زیر میتوانید تا حد زیادی از این عارضه پوستی جلوگیری کنید:
پوشیدن لباسهای گشاد
پوشیدن لباس تنگ باعث عرق، تحریک پوست و اصطکاک میشود. این وضعیت میتواند باعث بدتر شدن فولیکولیت شود. در حالی که پوشیدن لباسهای گشاد که هوا رد و بدل میشود مانند پنبه میتواند انتخاب خوبی برای شما باشد.
خودداری از نرم کنندههای لباس
اگر تصور میکنید که شویندهای باعث حساسیت پوستی میشود، از انواع ضد حساسیت آن استفاده کنید.
درمان پوست
با کمک این روشهای درمانی میتوانید جوش باسن را درمان کنید:
لایه برداری
با لایه برداریهای ملایم به طور مثال استفاده از اسکراب به پاکسازی سلولهای مرده پوست کمک میشود و منافذ را کاملا از آلودگی پاک میکند.
دقت داشته باشید که نباید در مصرف اسکراب زیادهروی کنید یا نوع قوی را انتخاب کنید؛ زیرا امکان آسیب رسیدن به پوست وجود دارد و همچنین منجر به تحریک پوست میشود.
استفاده از کمپرس گرم
کمپرس گرم به باز شدن فولیکولها کمک میکند و همچنین به رفع پوست تحریک شده نیز کمک میکند. در نهایت از ایجاد جوش باسن جلوگیری میکند.
استفاده از مرطوب کننده مناسب
یک مرطوب کننده بدون چربی خریداری کنید. استفاده از مرطوب کننده به مرطوب شدن پوست کمک میکند و سلولهای مرده پوست را از بین میبرد.
یکی از ضد میکروبیهای طبیعی که به تعادل Ph پوست کمک میکند، اسید استیک است که در سرکه سیب وجود دارد.
طبق آزمایشاتی که انجام شده است اسید استیک به کاهش رشد باکتریها کمک میکند. توصیه میشود برای جلوگیری از جوش باسن هنگام رفتن به حمام مقداری سرکه و آب را برای شستشو این ناحیه استفاده کنید تا با میکروبهایی که منجر به فولیکولیت میشود، مقابله کند.
راهکارهای درمانی طبیعی
از راهکارهای درمانی خانگی میتوان به چنین مواردی اشاره کرد:
روغن درخت چای
روغن درخت چای خواص ضد التهابی و ضد میکروبی دارد که به رفع آکنه کمک میکند. همچنین به تسکین پوست تحریک شده نیز کمک خواهد کرد.
ترکیب آب و نمک
هنگام حمام رفتن مدتی میتوانید از ترکیب آب و نمک استفاده کنید تا به رفع علائم فولیکولیت کمک کند. استفاده از آب و نمک به پاکسازی پوست و همچنین از بین بردن باکتریها کمک میکند.
پماد زینک
نتایج نشان داده است که پماد زینک به کاهش التهاب و همچنین تعادل میکروبیوم طبیعی پوست کمک میکند. قرار دادن دادن مقداری پماد زینک روی ناحیه آسیبدیده باعث بهبود فولیکولیت میشود و جوشها را نیز کاهش میدهد.
راهکارهای درمانی طبیعی
همیشه جوش زدن روی باسن نشانه آکنه نیست.
مالکیت معنوی مجله سلامت پلاس (healthplusmag.ir) علامت تجاری ناشر است و سایر علائم تجاری مورد استفاده در این مطلب متعلق به دارندگان علامت تجاری مربوطه می باشد.
ناشر وابسته یا مرتبط با دارندگان علامت های تجاری نیست و توسط دارندگان علامت تجاری حمایت، تایید یا ایجاد نشده است مگر اینکه خلاف آن ذکر شده باشد و هیچ ادعایی از سوی ناشر نسبت به حقوق مربوط به علائم تجاری شخص ثالث وجود ندارد.