- آشپزی
- 1403/08/22
ریشه بسیاری از مشکلات گوارش عوامل عصبی و روانی است. در بسیاری از موارد برای افراد مختلف در شرایط استرس، عصبانیت و دیگر شرایط مشابه پیش میآید که دچار معده درد شوند. معده درد عصبی، معمولا همراه با رفلاکس و سوزش معده همراه است و موجب احساس نگرانی و دلشوره میشود.
معده درد عصبی از علائم تا درمان
ریشه بسیاری از مشکلات گوارش عوامل عصبی و روانی است. در بسیاری از موارد برای افراد مختلف در شرایط استرس، عصبانیت و دیگر شرایط مشابه پیش میآید که دچار معده درد شوند. معده درد عصبی، معمولا همراه با رفلاکس و سوزش معده همراه است و موجب احساس نگرانی و دلشوره میشود. برای آشنایی کامل با این عارضه راههای پیشگیری، نشانهها و شیوههای درمانی این مقاله را تا انتها مطالعه کنید.
معده درد عصبی چیست؟
معده درد عصبی(Nervous Stomach)، یک مشکل رایج است که میتواند ناشی از مشکلات عصبی و روحی مانند اضطراب و افسردگی یا اختلالات گوارشی باشد. این مشکل معمولا با ترش کردن و احساس سوزش در شکم همراه است و در شرایط روحی نامناسب مانند: خشم، استرس، اضطراب و… رخ میدهد.
به عبارت دیگر، یک وضعیت دردناک است که به علت اختلال در عملکرد عصبها در منطقه معده و دیواره آن ایجاد میشود. این نوع درد ممکن است به صورت مزمن باشد و در طول زمان تکرار شود.
علائم معده درد عصبی
علائم Nervous Stomach، میتواند در هر فرد و متناسب با دلیل بروز آن متفاوت باشد. هنگامی که ناشی از استرس و اضطراب باشد، میتواند منجر به علائم فیزیکی شود. دلیل آن این است که مغز و روده از نظر عصبی و هورمونی ارتباط نزدیکی با هم دارند و در هنگام آزاد شدن این هورمونها با هم ارتباط برقرار میکنند. علائم شایع این بیماری عبارتاند از:
ناراحتی معده یا سوء هاضمه
نفخ و باد شکم
درد و سوزش
دلشوره
اسهال و یا یبوست
حالت تهوع
از دست دادن اشتها یا گرسنگی شدید
تکرر ادرار
علائم و نشانههای IBS
علل معده درد عصبی
دلایل شایع معده درد عصبی شامل پریشانی عاطفی مانند استرس یا اضطراب است. در بیشتر موارد بروز این عارضه، چیزی برای نگرانی وجود ندارد و با کمی رعایت کردن به راحتی برطرف میشود. علتهای این بیماری عبارتاند از:
فشار روحی
اضطراب
افسردگی
اسکیزوفرنی ۴
سندرم روده تحریکپذیر
بیماری التهابی روده
سیگار کشیدن
نوشیدن قهوه
مصرف الکل
زخم معده
مصرف برخی از داروها
داروهای مضر برای معده درد عصبی
داروهای بدون نسخه و تجویزی ممکن است به عنوان یک عارضه جانبی باعث ایجاد Nervous Stomach(درد عصبی معده) شوند. این وضعیت معمولا زمانی رخ میدهد که بیش از یک دارو را به طور همزمان مصرف کرده باشید. همچنین ممکن است در افرادی که به مواد تشکیل دهنده دارو حساسیت دارند رخ دهد. داروهای رایجی که ممکن است باعث ایجاد علائم عوارض این مشکل شوند عبارتاند از:
داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی (NSAIDs) مانند ایبوپروفن که میتواند پوشش معده را ضعیف کند.
آهن، آنتی اسیدها و داروهای ضد درد، به ویژه داروهای مخدر که باعث یبوست میشوند.
آنتی بیوتیکها که میتوانند باعث اسهال شوند.
درمان معده درد عصبی
روش درمان، بستگی به شدت و علت آن دارد. به همین دلیل برای هر دلیل و در ع=هر فردی ممکن است درمان متفاوتی وجود داشته باشد. در ادامه رایجترین شیوههای درمانی را مورد بررسی قرار میدهیم که عبارتاند از:
تغییرات در رژیم غذایی
اصلاح رژیم غذایی با کاهش مصرف مواد تحریککننده معده، مانند قهوه، چای، الکل، شکلات و غذاهای چرب و تند ممکن است بهبود درد را به همراه داشته باشد. مصرف غذاهای سبک، غنی از فیبر و پر از مواد مغذی مانند میوهها، سبزیجات و غلات نیز توصیه میشود. همچنین، مصرف وعدههای کوچک و مکرر غذایی به جای وعدههای بزرگ و پرشیره نیز میتواند مفید باشد.
کنترل استرس
استرسهای زندگی روزمره میتوانند از عوامل تشدید کننده درد عصبی معده باشند. تمرینهای آرامشی مانند مدیتیشن، تمرین تنفس عمیق، یوگا و روشهای تمرکز و آرامش میتوانند به کاهش این استرسها و بهبود بیماری کمک کنند.
داروها
پزشک میتواند داروهایی را تجویز کند که باعث کنترل درد و التهاب معده شوند. برخی از داروهای درمان Nervous Stomach عبارتاند از:
در هر صورت، داروها را فقط با دستور پزشک مصرف کنید و از اثرات جانبی و تداخلات دارویی با سایر داروها مطلع شوید.
درمان عوامل مبتنی بر رفتار
برخی از روشهای روانشناختی و رفتاری مانند تکنیکهای مدیریت استرس و روشهای تغییر رفتاری، ممکن است در کنترل درد معده مفید باشند.
درمان هلیکوباکترپیلوری
اگر عفونت مربوط به باکتری هلیکوباکتر پیلوری وجود داشته باشد، درمان آن شامل استفاده از آنتیاسیدها و داروهای ضد اضطراب است. رعایت رژیم غذایی سالم و کاهش استرس نیز میتواند در بهبود و کاهش درد معده موثر باشد.
عوارض مرتبط با معده درد عصبی
در صورتعدم درمان، علائم درد عصبی معده میتوانند موجب بروز علائم دیگری شوند. عوارض این بیماری ممکن است متنوع باشند و بستگی به شدت و مدت زمان درد و علت اصلی آن دارد. برخی از عوارض شایع عبارتاند از:
اثرات روانشناختی: درد شدید معده، اثرات روانشناختی مانند افسردگی، اضطراب و خستگی را به همراه خواهد داشت و بالعکس.
چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد؟
معده درد عصبی ممکن است خود به خود برطرف شود. اما علائم و نشانههای خاصی وجود دارد که نشان میدهد زمان مراجعه به پزشک فرا رسیده است. این نشانهها عبارتاند از:
برای درمان معده درد عصبی به چه پزشکی باید مراجعه کرد؟
برای درمان درد عصبی معده، میتوان به پزشکان عمومی و برخی متخصصها مراجعه کرد که عبارتاند از:
بروز درد عصبی معده(Nervous Stomach) معمولاً نگران کننده نیست و علائمی مانند: دلشوره، سوزش، درد و… را به همراه دارد. دلایل شایع این بیماری، شرایط روانی و جسمی زمینهای و برخی داروها و… هستند که معمولا با تغییر و در سبک زندگی و رعایت اصول غذایی به راحتی برطرف میشوند. اگر علائم شدید یا مداوم باشند، نیاز است که با پزشک مشورت کرد.
برای درمان درد عصبی معده، میتوان به پزشکان عمومی و برخی متخصصها مراجعه کرد.
مالکیت معنوی مجله سلامت پلاس (healthplusmag.ir) علامت تجاری ناشر است و سایر علائم تجاری مورد استفاده در این مطلب متعلق به دارندگان علامت تجاری مربوطه می باشد.
ناشر وابسته یا مرتبط با دارندگان علامت های تجاری نیست و توسط دارندگان علامت تجاری حمایت، تایید یا ایجاد نشده است مگر اینکه خلاف آن ذکر شده باشد و هیچ ادعایی از سوی ناشر نسبت به حقوق مربوط به علائم تجاری شخص ثالث وجود ندارد.