- پیشگیری و درمان
- 1403/09/22
- دسته بندی: مراقبت از پوست
- تاریخ انتشار: 1403/09/03
- زمان مطالعه: 7 دقیقه
آلرژی به نور خورشید (sun-allergy) شرایطی است که پس از قرار گرفتن در معرض نور خورشید یا اشعه ماوراء بنفش مصنوعی (UV) باعث ایجاد بثورات می شود، انواع مختلفی از حساسیت های خورشیدی وجود دارد و واکنش ها می توانند از خفیف تا شدید متغیر باشند، در این مقاله به علل ایجاد این آلرژی، علائم و نحوه درمان آن می پردازیم.
آلرژی به نور خورشید (sun-allergy) شرایطی است که پس از قرار گرفتن در معرض نور خورشید یا اشعه ماوراء بنفش مصنوعی (UV) باعث ایجاد بثورات می شود، انواع مختلفی از حساسیت های خورشیدی وجود دارد و واکنش ها می توانند از خفیف تا شدید متغیر باشند، در این مقاله به علل ایجاد این آلرژی، علائم و نحوه درمان آن می پردازیم.
آلرژی به نور خورشید چیست؟
آلرژی به نور خورشید زمانی اتفاق میافتد که فرد پس از قرار گرفتن در معرض نور خورشید دچار بثورات پوستی و گاهی علائم دیگر می شود، آلرژی می تواند از خفیف تا شدید متغیر باشد و احتمالاً علائم جدی تری ایجاد کند یا فعالیت های روزمره را محدود کند.
گاهی اوقات کمتر از 20 دقیقه قرار گرفتن در معرض نور خورشید، برای ایجاد مشکل کافی است و حتی می تواند از طریق لباس های نازک یا نزدیک بودن به پنجره ایجاد شود.
برای اکثر افراد مبتلا به آلرژی خورشیدی، بثورات پس از چند ساعت بیرون ماندن از منزل در یک روز آفتابی ایجاد میشود و اگر از آفتاب اجتناب شود، بثورات معمولاً در عرض چند هفته فروکش کرده و بدون اثری از بین می روند، زمانی که پوست دوباره در معرض نور خورشید قرار گیرد، احتمال دارد بثورات بازگردند.
برای بسیاری از افراد مبتلا، بثورات پوستی هر بهار ظاهر میشود و در طول تابستان باقی میماند.
انواع مختلف حساسیت های خورشیدی چیست؟
انواع مختلفی از آلرژی به نور خورشید وجود دارد و بسته به نوع بثورات، علت و افرادی که تحت تاثیر قرار می گیرند دسته بندی می شوند:
خارش اکتینیک: خارش اکتینیک باعث ایجاد پاپول یا ندول بر روی پوست می شود. بثورات می تواند نواحی دیگری از پوست را که در معرض نور خورشید قرار نگرفته اند، تحت تاثیر قرار دهد. این بیماری در میان افراد با پوست تیره، شایعتر است.
به نظر می رسد خارش اکتینیک یک پیوند ژنتیکی دارد. به آن hydroa aestivale و purigo تابستانی هاچینسون نیز میگویند.
واکنش فتوآلرژیک: این نوع آلرژی به خورشید، زمانی رخ می دهد که یک ماده شیمیایی استفاده شده روی پوست با نور خورشید واکنش نشان می دهد و به عنوان مثال می توان به داروها، ضدآفتاب ها، لوازم آرایش و عطرها اشاره کرد.
علائم می توانند چند ساعت یا چند روز پس از قرار گرفتن در معرض آفتاب ظاهر شوند.
فوران آلرژی خورشیدی چند شکلی: فوران آلرژی خورشیدی چند شکلی (PMLE) در زنان و افراد با پوست روشن تر، نوجوانان و بزرگسالان جوان شایع تر است. اغلب چند ساعت پس از قرار گرفتن پوست در معرض آفتاب به صورت برجستگی ها، لکه ها یا تاول های کوچک ظاهر می شود.
کهیر خورشیدی: این نوع حساسیت به نور خورشید تنها پس از چند دقیقه قرار گرفتن در معرض آفتاب باعث کهیر می شود. علائم می تواند خفیف تا شدید، متغیر باشد.
چه افرادی در معرض آلرژی به نور خورشید هستند؟
آلرژی به نور خورشید میتواند بر هر فردی و در تمام سنین، نژادها و جنسیتها تأثیر بگذارد، انواع خاصی در میان افرادی که پوست روشنتر یا تیرهتری دارند شایعتر است. همچنین اگر آلرژی به آفتاب در خانواده شما وجود داشته باشد، احتمال بیشتری برای ابتلا به آن خواهید داشت.
برخی از داروها نیز می توانند خطر ابتلا به آلرژیک نوری را افزایش دهند. آنها عبارتند از آنتی بیوتیک ها، ضد قارچ ها، آنتی هیستامین ها، داروهای کاهش دهنده کلسترول، دیورتیک ها، هورمون هایی مانند قرص ضد بارداری، داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی و رتینوئیدها که اغلب برای آکنه و ضد پیری پوست استفاده می شوند.
واکنشهای خورشیدی در بهار و اوایل تابستان رایجتر است، زمانی که مردم بیشتر در معرض نور خورشید قرار میگیرند. با قرار گرفتن مداوم در معرض نور خورشید در ماه های تابستان، پوست گاهی اوقات مقاوم می شود و احتمال واکنش آلرژیک را کاهش می دهد.
علل ایجاد آلرژی خورشیدی
دانشمندان به طور کامل متوجه نشده اند که چه چیزی باعث آلرژی به نور خورشید می شود. اما برخی از مطالعات، الگوهای ژنتیکی (ارثی) را پیدا کرده اند. برخی از دانشمندان نیز می گویند که بدن، هیستامین ها یا پاسخ ایمنی را پس از قرار گرفتن در معرض نور خورشید ایجاد می کند. بنابراین بسته به نوع واکنش پوست، احتمالاً چندین علت مختلف وجود دارد.
بثورات (راش یا ضایعه پوستی) این آلرژی عفونی نیستند، بنابراین هیچ خطری برای انتقال از شخص دیگری وجود ندارد.
علائم حساسیت به آفتاب چیست؟
علائم آلرژی به نور خورشید احتمال دارد چند دقیقه، چند ساعت یا چند روز پس از قرار گرفتن در معرض آفتاب ظاهر شوند. بسته به مواردی مانند مقدار سطح پوست در معرض، زمان قرار گرفتن در معرض آفتاب، شدت نور و نوع حساسیت به آفتاب می تواند از خفیف تا شدید متغیر باشد.
بثورات معمولاً فقط در مناطقی که در معرض نور خورشید هستند ایجاد می شود. اما گاهی اوقات، می توانند در جاهای دیگری از پوست شما نیز ظاهر شود. بثورات آلرژی به نور خورشید معمولاً شامل موارد زیر می باشد:
برآمدگی، تاول یا کهیر
خارش
ترشح
سرخی
پوسته پوسته شدن
احساس سوزش
تورم
به ندرت، آلرژی به نور خورشید می تواند علائم سیستمیک ایجاد کند، مانند:
سردرد
سبکی سر یا غش
حالت تهوع و استفراغ
خس خس سینه یا تنگی نفس
آنافیلاکسی با کهیر خورشیدی
تشخیص و آزمایشات
اگر مشکوک به آلرژی آفتاب هستید، با پزشک یا متخصص پوست صحبت نمایید. آنها می توانند بیماری را بر اساس علائم شما، مروری بر داروهایی که مصرف می کنید و محصولاتی که روی پوستتان اعمال می کنید، تشخیص دهند.
احتمال دارد پزشک برای تشخیص از تست نور استفاده کند یا در موارد نادر، بیوپسی پوست را برای بررسی سلول های پوست در زیر میکروسکوپ تجویز نماید.
تست نور، شامل قرار دادن منابع مختلف نور (مصنوعی و طبیعی)، طول موج ها و شدت ها در چند سانتی متری پوست شما است، این به پزشکان کمک می کند تا بفهمند دقیقاً چه چیزی باعث واکنش می شود. تست نور را می توان با تست پچ ترکیب کرد. برای این کار، پزشک شما لکه هایی را روی پوست قرار می دهد که حاوی مواد شیمیایی مشکوک به ایجاد واکنش هستند.
گزینه های درمان آلرژی آفتاب
موثرترین درمان برای آلرژی به نور خورشید اجتناب از قرار گرفتن در معرض نور خورشید است. برای افرادی که نمی توانند از نور خورشید دوری کنند یا واکنش های شدیدتری دارند، درمان های خاصی می تواند کمک کننده باشد مانند:
آنتی هیستامین هایی مانند لوراتادین، فکسوفنادین و سیتریزین
کورتیکواستروئیدها مانند پردنیزون
کرم هایی برای کاهش خارش
تزریق اومالیزوماب
فتوتراپی، یک درمان طولانی مدت که از قرار گرفتن مکرر در معرض نور، برای ایجاد تحمل پوست استفاده می کند.
روش های پیشگیری از آلرژی به نور خورشید
در شروع بهار و تابستان، به تدریج مدت زمانی را که در آفتاب می گذرانید افزایش دهید. این به سازگاری پوست شما کمک می کند. از ساعت 10 صبح تا 4 بعدازظهر که آفتاب شدیدتر است، در معرض آفتاب قرار نگیرید یا در سایه بمانید.
استفاده از داروها و محصولاتی که باعث آلرژی به نور خورشید می شوند را متوقف نمایید. از وسایل محافظتی از جمله کلاه های لبه دار، بلوز آستین بلند، شلوار و لایه پنجره برای جلوگیری از تابش اشعه خورشید استفاده نمایید. از ضد آفتاب با حداقل 30 SPF استفاده نمایید. اگر زیاد عرق میکنید یا شنا میکنید، هر دو ساعت آن را تمدید نمایید.
نکات پایانی
آلرژی به نور خورشید در عرض چند ساعت یا تا 2 تا 3 روز پس از قرار گرفتن در معرض نور خورشید به صورت بثورات خارش دار ظاهر می شود ولی گاهی اوقات علائم جدیتر میشود.
اگر به نور خورشید واکنش نشان می دهید، در اسرع وقت به داخل خانه یا زیر سایه بروید و با پزشک خود در مورد راه های جلوگیری از حملات بعدی صحبت کنید.
معمولاً علائم تا 2 هفته ماندگاری دارند و بدون ایجاد اسکار بهبود می یابند.
مالکیت معنوی مجله سلامت پلاس (healthplusmag.ir) علامت تجاری ناشر است و سایر علائم تجاری مورد استفاده در این مطلب متعلق به دارندگان علامت تجاری مربوطه می باشد.
ناشر وابسته یا مرتبط با دارندگان علامت های تجاری نیست و توسط دارندگان علامت تجاری حمایت، تایید یا ایجاد نشده است مگر اینکه خلاف آن ذکر شده باشد و هیچ ادعایی از سوی ناشر نسبت به حقوق مربوط به علائم تجاری شخص ثالث وجود ندارد.